Ryba nie je mäso?

Niektorí ľudia hovoria, že vraj ryba nie je mäso a že zememerač nie je inžinier. Zatiaľ čo u rýb som si nie celkom istý že toto tvrdenie je pravdivé, poznám jedného zememerača, u ktorého …, ale toto tu nebudem rozmazávať, to sem nepatrí. Skôr je namieste polemizovať o prvej polovici tej vety, teda že či ryba nie je mäso. Je to naozaj pravda? Pozrime sa na to, čo o mäse tvrdia múdre hlavy: „Mäso v užšom slova zmysle znamená kostrovú svalovinu, kosti, chrupavkyväzivošľachy a medzisvalové tukové tkanivo“, píše sa vo Wikipédii. To by teda znamenalo, že ryba jednoznačne mäso je, len neviem ako sa s týmto faktom vyrovnajú pesco-vegetariáni, ale hlavne kresťania. Tí praví kresťania, konzumujúci rybu ako pôstne jedlo a jedia ju počas pôstu alebo masopustu (masopust od slov mäso a pusť, čiže odpusti si mäso). Pokiaľ teda ryba mäso je, tak potom to môže spôsobiť medzi pravými kresťanmi naozajstný problém, lebo mysliac si že konzumovaním ryby sa vyhli mäsu vlastne nevedomky zhrešili a pôjdu do pekla. Ale možno je to celé tak trochu inak. Čo keď mäso, čisto filozoficky, z biologického hľadiska ľudia nepovažujú za to isté, čo mäso určené na stravovanie a teda na doplňovanie živín. Poznám jedného priateľa (a verím, že aj viacerí z Vás takých poznajte), čo nepovažujú za mäso ani hydinu, vrátane králikov, husí a kuraťa. Tento môj priateľ to nazýva „výživnejšia zelenina“ a jedáva kura skôr ako predjedlo alebo prílohu. No musím priznať, že to je aj na ňom vidieť, lebo on sám váži asi toľko, čo jedna priemerná štvorčlenná rodinka.

Nech je to tak alebo onak, v Rybárskom cechu si môžete vyskúšať jedno aj druhé a priamo na mieste porovnať rybie, ale aj hovädzie či bravčové mäso. Skúste napríklad ako predjedlo si dať domáce marinované sardinky s makrelou a za tým ako hlavné jedlo vyzretý hovädzí T-bon steak z rodu Manzetta Prussiana. A obe tieto jedlá si dáte kľukne aj bez príloh, natoľko si budete chcieť vychutnať samotné pripravené mäsko. Neviem teda jednoznačne potvrdiť že ryba nie je mäso, ale viem bezpečne povedať, že v Rybárskom cechu okrem čerstvej ryby si dáte a vynikajúce mäsko.

Dobrú chuť!

Úvod